Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Nieuwe Feiten

'Vraag het aan Rika': "Mijn vrienden praten voortdurend over hun kinderen"

do 1 dec. - 1:07

Wat als je zelf kinderloos bent en je vrienden telkens willen afspreken met hun kinderen erbij? Wat als die gesprekken dan ook nog eens voortdurend over kinderen gaan? Relatiedeskundige Rika Ponnet geeft wekelijks advies in de podcast 'Vraag het aan Rika': “Geef gerust aan dat je de vriendschap van het pre-kindertijdperk mist. Ik ben er bijna zeker van dat je er veel koppels een plezier mee doet.”
Rika Ponnet
© Geert Van de Velde

De vraag van Freya

Freya (41) en haar man zijn bewust kinderloos. “We voelen ons erg goed bij die keuze, en zijn blij met het leven dat we leiden. De meeste mensen in onze vriendenkring hebben opgroeiende kinderen. Maar wanneer we samen met hen afspreken moet het altijd samen met de kinderen. Ik heb niets tegen kinderen, maar op zo’n middagen of avonden komen we amper toe aan een volwassen conversatie. De kinderen zuigen alle aandacht naar zich toe, en de gesprekken gaan telkens weer over opvoeden. Ben ik asociaal? Hoe kan ik zorgen voor meer evenwicht?”

Het antwoord van Rika Ponnet: “Geef gerust aan dat je de vriendschap van het pre-kindertijdperk mist.”

“Aan beide kanten leeft er een clichébeeld van de andere kant” reageert Rika Ponnet. “Mensen met kinderen zien het vandaag misschien meer dan ooit als een invulling van hun leven. Ze hebben een beeld voor ogen dat mensen die bewust geen kinderen hebben hedonistisch, egoïstisch en materialistisch zijn. Ik was zelf 39 toen ik moeder werd, en ik heb dat de periode daarvoor óók vaak zo ervaren. Ik kreeg kwetsende opmerkingen dat ik mijn carrière te belangrijk vond.”

Erkennen dat kinderen niet op elk moment een vorm van zelfontplooiing zijn, is moeilijk voor ouders.

— Rika Ponnet

“Uit het verhaal van Freya leid ik af dat ze zich schuldig voelt” zegt Rika. “Ze vraagt zich af of ze asociaal is en kinderen leuk moet vinden. Ik vind van niet. Ik vond kinderen ook lang niet leuk, en op momenten vind ik dat nog zo. Ik heb er zelf twee, en dat is inderdaad soms een drukte van jewelste. Ik ben blij als ze er even niet bij zijn. En ik vind het contact met een vriendin ook anders als ze er niet bij zijn. Maar vandaag is dat een grote moeilijkheid bij ouders: durven erkennen dat kinderen niet op elk moment leuk zijn en niet op elk moment een vorm van zelfontplooiing zijn. ”

Je zegt best niet dat de kinderen niet welkom zijn, want dan wijs je iemand af.

— Rika Ponnet

Rika raadt Freya aan om gewoon eerlijk te zijn. “Je zegt best niet dat de kinderen niet welkom zijn, want dan wijs je iemand af.  Maar je kan wel aangeven dat je de vriendschap en de onderwerpen mist van het pre-kindertijdperk. Ik ben er bijna zeker van dat je veel koppels er ook een plezier mee doet.  Binnen koppels zijn er namelijk ook veel discussies over. De ene wil de kinderen overal mee naartoe nemen. De andere wil eens vaker iets doen zonder de kinderen. Meestal is degene die de kinderen overal mee naartoe wil nemen de dominante partij.”

“We beelden ons veel dingen in. We denken dat de andere zich zal afgewezen voelen en alleen maar geïnteresseerd is in zijn kinderen. Trek hen daar eens uit, en geef aan dat je hen mist, zoals het was zonder kinderen. Dat is een positieve bevestiging, in plaats van een afwijzing.”

Lees ook

'Vraag het aan Rika': "Mijn relatie lijdt onder de marihuana-verslaving van mijn vrouw"

Wat als je partner met een verslaving kampt? Een verslaving die ook een grote impact heeft op je liefdes- en seksleven. Relatiedeskundige Rika Ponnet geeft wekelijks advies in de Radio 1-podcast 'Vraag het aan Rika': “Het klinkt heel radicaal, maar zonder externe hulp kom je er niet.”

24 november 2022

'Vraag het aan Rika': “Mijn vriendin wil dat ik de foto's van mijn ex allemaal verwijder"

Wat als je nieuwe partner jaloers is op je ex-partners? En wil dat je oude foto’s uit je telefoon vernietigt? Relatiedeskundige Rika Ponnet geeft wekelijks advies in 'Nieuwe Feiten': “Bewaar de foto’s uit respect voor je nieuwe partner best ergens anders. Maar vraag je ook af waarom je die foto’s bewaart.”

17 november 2022

'Vraag het aan Rika': "Mijn moeder is jaloers op alle aandacht die ik mijn kind geef"

Een kind krijgen brengt sowieso veranderingen mee. Ook voor de grootouders. Maar wat als die grootouders vinden dat ze nu zelf te weinig aandacht krijgen? En je voortdurend schuldgevoelens bezorgen? Relatiedeskundige Rika Ponnet reageert: “Ga niet mee in dit verhaal.”

10 november 2022

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet