Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Nieuwe Feiten

'Vraag het aan Rika': "Ik vind dat ik mijn zoon te weinig zie"

do 8 dec. - 10:59

Wat als je kinderen zelden bij je op bezoek komen? Leg je je daar best bij neer? Of vraag je hen om vaker te komen dan ze willen? Relatiedeskundige Rika Ponnet geeft advies: “Soms hebben kinderen periodes nodig om wat afstand van hun ouders te nemen.”
Rika Ponnet
© Geert Van de Velde

De vraag van Marijke

Marijke (63) is gescheiden, gepensioneerd en alleenstaand. “Mijn zoon van 26 maakte een moeilijke adolescentie door, maar nu gaat het goed met hem. Hij heeft een job, vrienden, en woont sinds 8 maanden ongeveer 10 km van me vandaan. Ik heb er geen moeite mee om hem los te laten, maar ik vind dat ik hem heel weinig zie. Hij springt hoogstens één keer per maand even binnen. Hij gaat wel naar zijn papa, die een nieuw gezin heeft. Weliswaar na lang aandringen en tegen zijn zin, want hij verveelt zich daar. Mijn zoon en ik zijn niet echt communicatief en close, maar ik mis hem. Leg ik me bij de situatie neer?”

Het antwoord van Rika Ponnet: “Soms hebben kinderen periodes nodig om wat afstand van hun ouders te nemen” 

“Marijke worstelt met ‘het lege nest’, als ik dat zo lelijk mag zeggen” reageert Rika Ponnet. “Ze is gescheiden, alleenstaand en gepensioneerd. Dat wil zeggen dat er de laatste tijd in haar leven een aantal zaken op sociaal vlak en op vlak van nabijheid fundamenteel veranderd zijn. En dat zet het gemis van haar zoon extra in de verf.”

Marijke worstelt met 'het lege nest'

“We hebben vaak tegengestelde verlangens als het gaat over onze kinderen”

“Ik zie bij Marijke ook een tegenstelling. Ze mist de nabijheid van haar zoon, maar wil hem tegelijkertijd niet belasten met het verlangen naar dat gezelschap. En dat komt wel vaker voor: we hebben vaak tegengestelde verlangens als het gaat over de aanwezigheid van onze kinderen."

"Kinderen zijn een vorm van zelfontplooiing geworden. We verhouden ons op een bijna vriendschappelijke manier met hen, en we zijn heel ‘dichtbij’ om ‘de allerbeste ouder’ te worden. Maar als ze dan de deur uit zijn, heerst de stelregel dat we hen niet mogen belasten. Omdat ze hun eigen leven moeten kunnen leiden en hun eigen weg moeten kunnen gaan. Ze mogen vooral niks missen.”

“Er lijken maar twee visies over relaties tussen ouders en kinderen te bestaan”

“Het is dringend tijd dat we afraken van die geïdealiseerde en gestandaardiseerde ouder-kindbeelden. Er lijken ook maar twee visies te zijn: ofwel komen kinderen niet meer, en dan zullen er wel heel dikke trauma’s in dat gezin zitten. Ofwel komen de kinderen wel, en dan zal de opvoeding heel goed zijn geweest. Maar er is ook iets wat daar tussenin zit. Soms hebben kinderen ook periodes nodig om wat afstand van hun ouders te nemen. Om zichzelf en hun weg te vinden. Dat is geen afwijzing van jou als ouder.”

Het advies van Rika? “Marijke heeft duidelijk een grote behoefte aan meer gezelschap. Maar ze kan dat ook op een andere manier invullen, in plaats van de verantwoordelijkheid bij haar zoon te leggen. Ze mag gerust ook uitspreken dat ze het fijn vindt als hij op bezoek komt, maar zonder hem verder iets te verwijten.  Misschien vindt hij binnen een paar jaar wel een lieve vrouw, krijgt hij kinderen, en komt hij nog meer over de vloer dan haar lief is.”

Lees ook

'Vraag het aan Rika': "Mijn vrienden praten voortdurend over hun kinderen"

Wat als je zelf kinderloos bent en je vrienden telkens willen afspreken met hun kinderen erbij? Wat als die gesprekken dan ook nog eens voortdurend over kinderen gaan? Relatiedeskundige Rika Ponnet geeft wekelijks advies in de podcast 'Vraag het aan Rika': “Geef gerust aan dat je de vriendschap van het pre-kindertijdperk mist. Ik ben er bijna zeker van dat je er veel koppels een plezier mee doet.”

1 december 2022

'Vraag het aan Rika': "Mijn relatie lijdt onder de marihuana-verslaving van mijn vrouw"

Wat als je partner met een verslaving kampt? Een verslaving die ook een grote impact heeft op je liefdes- en seksleven. Relatiedeskundige Rika Ponnet geeft wekelijks advies in de Radio 1-podcast 'Vraag het aan Rika': “Het klinkt heel radicaal, maar zonder externe hulp kom je er niet.”

24 november 2022

'Vraag het aan Rika': “Mijn vriendin wil dat ik de foto's van mijn ex allemaal verwijder"

Wat als je nieuwe partner jaloers is op je ex-partners? En wil dat je oude foto’s uit je telefoon vernietigt? Relatiedeskundige Rika Ponnet geeft wekelijks advies in 'Nieuwe Feiten': “Bewaar de foto’s uit respect voor je nieuwe partner best ergens anders. Maar vraag je ook af waarom je die foto’s bewaart.”

17 november 2022

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet