Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

Nieuwe Feiten

Vrouwen kunnen tot 100 keer klaarkomen per vrijpartij, blijkt uit nieuw Canadees onderzoek

wo 22 sep. - 1:35

Een vrouw kan tot 100 keer klaarkomen tijdens een vrijpartij, blijkt uit nieuw onderzoek van de McGill-universiteit in Montréal. Seksuoloog Wim Slabbinck geeft uitleg in 'Nieuwe Feiten'.
© Deon Black (Unsplash)

Wereldrecords

“Dat resultaat verbaast mij niet. Ik zou er als man niet aan beginnen, dat is onmogelijk", vertelt Wim Slabbinck. "Het wereldrecord voor de man staat op 16 keer per uur. Maar het wereldrecord bij de vrouw staat op 134 keer per uur. Dat vrouwen uit die Canadese studie tot 100 geraken, is op zich niet onmogelijk.”

Niet het meest makkelijk doorvoerbare onderzoek

Hoeveel procent van de vrouwen heeft een meervoudig orgasme? “Dat is eigenlijk nog niet grondig onderzocht geweest. Wat we wel weten, is dat het tussen de 14 en de 43 procent zou moeten liggen."

Een schrijnend voorbeeld daarvan is dat men eerst naar de maan is geweest en dat pas 30 jaar later de clitoris volledig ontdekt is

"Seksonderzoek is niet het meest makkelijk doorvoerbare onderzoek. Een schrijnend voorbeeld daarvan is dat men eerst naar de maan is geweest en dat pas 30 jaar later de clitoris volledig ontdekt is. Dat zegt iets over de wetenschappelijke prioriteiten in onze maatschappij.”

"Elke vrouw die kan klaarkomen, kan in pricipe ook meervoudig klaarkomen"

"Ik denk eigenlijk dat elke vrouw die kan klaarkomen, in principe in staat zou moeten zijn om ook meervoudig te kunnen klaarkomen. Het interessante aan deze studie is dat men voor de eerste keer is gaan onderzoeken welke zaken zouden kunnen helpen om zoveel klaar te komen.”

Onderzoeksmethode

Via advertenties hebben ze 400 vrouwen gevonden die van zichzelf verklaarden dat ze meervoudig konden klaarkomen en hebben ze gevraagd hoe zij dat deden. “Er is geen to do-list die je kan afvinken om daar te geraken, maar er zijn wel bepaalde dingen die duidelijk helpen.” 

Plaats van stimulatie

“Ten eerste: de plaats waar je stimuleert. De clitoris is the way to go voor de meeste vrouwen. Het eigen lijf leren kennen is daar een zeer belangrijk deel van. 74 procent van de vrouwen beleeft hun eerste orgasme solo.”

Manier waarop

“Ten tweede is er de manier van stimulatie. Daar zit ook wel heel veel interessante variatie in. Er zijn een aantal vrouwen die aangeven dat het louter stimuleren van de tepels al voldoende is om een orgasme te bereiken. Een erogene zone is dus niet enkel de genitale zone, soms gaat het veel breder dan dat.”

Verschil tussen eerste en volgende orgasmes

Wil dat zeggen dat vaginale stimulatie alleen niet tot meervoudige orgasmes zal leiden? “Dat is niet helemaal duidelijk in deze studies. Als je gaat kijken bij koppels waarvan de vrouwen meervoudig klaarkomen, dan zie je ook daar dat het eerste orgasme meestal via de clitoris bereikt wordt. Het tweede orgasme wordt dan wel meestal bereikt via vaginale stimulatie.”

Hypothetische verklaring

Is er een verklaring waarom dat die eerste en tweede keer verschilt? “Die verklaring bevindt zich momenteel nog op hypothetisch gebied. Ik vermoed dat de ‘motor’ van de vrouw een beetje op gang moet komen. Uit onderzoek blijkt dat er meer tijd zit tussen het beginnen stimuleren en het eerste orgasme, dan tussen het eerste en het tweede orgasme. Wat niet besproken is in de studie, is of dat vrouwen bij die penetratie zichzelf bijstimuleren. Dat kan daar ook een invloed op hebben”

Opzwellen clitoris

“Een van de verklaringen is ook dat een clitoris opzwelt en stijf wordt, waardoor een tweede orgasme makkelijker komt. Negen tiende van dat onderdeel zit binnenin. Als vrouwen bijvoorbeeld pijnvrij willen vrijen is het heel belangrijk dat die clitoris voldoende opgezwollen is. Ook om het vaginaal meer plezierig te maken is het opzwellen van die clitoris een goede zaak.”

"Los van het stimuleren en de plaats, is het nuttig als een mannelijk partner het wel even kan uithouden. Want er is wel wat tijd voor nodig in bed.”

Uithouding

Hoeveel tijd zit er tussen de orgasmes? “Dat varieert. Voor sommige vrouwen kan dat al na vijf minuten opnieuw, voor anderen is dat pas na 10 of 60 minuten bijvoorbeeld. Mannen zijn niet echt gebouwd om penetratieseks lang uit te houden."

De gemiddelde man komt ongeveer na 4-5 minuten klaar. Maar dat zijn op zich al goeie cijfers want bonobo’s en chimpansees komen vaak al na 10 seconden klaar

"De gemiddelde man komt ongeveer na 4-5 minuten klaar. Maar dat zijn op zich al goeie cijfers want bonobo’s en chimpansees – waar we eigenlijk het meest DNA mee gemeen hebben - komen vaak al na 10 seconden klaar. Het is dus ook goed om ook de handen en tong te gaan gebruiken om die volgende orgasmes bij de vrouw te gaan bereiken."

Twee vormen van meervoudige orgasmes

"Uit die studie blijkt ook dat er niet één maar twee vormen zijn van meervoudige orgasmes bij vrouwen. Enerzijds zijn er vrouwen die na het eerste orgasme gewoon kunnen doorgaan, wat voor mannen eigenlijk onmogelijk is. Dan is er een kleinere groep vrouwen die ook even een rustpauze nodig heeft omdat de clitoris veel te gevoelig is om nog verder te gaan stimuleren. Dat is iets nieuw dat nog niet klinisch onderzocht was geweest.”

"Word seksuoloog!"

“Het is dubbel omdat therapeuten zoals ik die in de praktijk werken, wij weten wel veel van dit soort dingen, maar die zaken zijn vaak nog nooit grondig wetenschappelijk onderzocht geweest. Als mensen nog een doel zoeken in het leven: word seksuoloog, er is nog heel veel te ontdekken en onderzoeken.”

Beluister het gesprek met Wim Slabbinck in 'Nieuwe Feiten' via Radio 1 Select.

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet