Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

"Wees de verandering die je wil zien. Onderneem íets"

di 26 dec. - 10:14

Aan de kersttafel(s), omringd door de warmte van familie en dierbaren met een overvloed aan lekker eten, worden misschien weer volop voornemens voor het volgende jaar gesmeed. Inge Geerdens geeft alvast één suggestie: "Ik hoop dat we volgend jaar met z’n allen wat meer ondernemingszin aan de dag leggen."
Inge Geerdens (foto © Belga)

Terwijl ik dit schrijf stoomt de Sint in volle vaart terug naar Spanje, tuigen heel wat mensen de kerstboom op en spant de kerstman zijn rendieren voor de slee. Dasher en Dancer, Prancer en Vixen, Comet en Cupid, Donder en Blitzen, en uiteraard Rudolph-met-de-rode-neus. Al kan het ook zijn dat de hij zich tegenwoordig verplaatst met een rode vrachtwagen van een niet nader genoemd frisdrankmerk. Of laat hij alles gewoon leveren met de pakjesdienst van de leidende postoperator in België. Ook de Kerstman moet mee met de tijd.

In elk geval: de kerstperiode staat synoniem voor tijd doorbrengen met familie en vrienden. Tijd voor warme momenten met al wie je dierbaar is. En doorgaans ook tijd om wat goede voornemens te maken. Gezonder eten, meer slapen, meer bewegen, meer tijd maken voor wie of wat er echt toe doet, enzovoort. Hebben we niet allemaal min of meer dezelfde voornemens?

We zijn een pak creatiever in het bedenken van redenen om die voornemens te laten varen dan in het maken van dat lijstje zelf

Helaas, leert onderzoek, geven we er doorgaans midden januari alweer de brui aan. Zo zijn wij mensen nu eenmaal. We zijn een pak creatiever in het bedenken van redenen om die voornemens te laten varen dan in het maken van dat lijstje zelf. Een lastige dag op kantoor? Natuurlijk heb je dat extra glas rode wijn verdiend. Uit eten bij vrienden? Ja, dan kan je uiteraard die frietjes niet weigeren.

En toch blijven we met zijn allen lijstjes maken, in de volle wetenschap dat het loze beloften zijn. Ik voorop.

Misschien moeten we dit jaar een ander soort lijstje maken? Eentje met goeie voornemens waar we met zijn allen aan kunnen werken, eerder dan elk voor zich. Met wat geluk houden we het samen wel vol. Ik heb alvast een paar ideetjes voor de categorie ‘ondernemen’ op dat lijstje.

Ik hoop in de eerste plaats dat we volgend jaar met z’n allen wat meer ondernemingszin aan de dag leggen. En dan bedoel ik niet dat we allemaal zelfstandig moeten worden. Dat mag, maar het hoeft niet. Het gaat me eerder over de attitude dan het statuut. Elk van ons kan op zijn manier een bijdrage leveren. Thuis, op kantoor, in je favoriete vereniging of sportclub, maakt niet uit. Wees de verandering die je wil zien. Onderneem íets.

En geef die ‘ondernemende spirit’ ook door aan de volgende generatie. Geef vanaf nu je kinderen alle ruimte om hun creativiteit bot te vieren, om zich te engageren en dingen te ondernemen in de breedste zin van het woord

En geef die ‘ondernemende spirit’ ook door aan de volgende generatie. Geef vanaf nu je kinderen alle ruimte om hun creativiteit bot te vieren, om zich te engageren en dingen te ondernemen in de breedste zin van het woord. Zij zijn onze wissel op de toekomst en we zijn het hen verplicht om hen daarbij alle kansen te geven.

En ten slotte: zoek het daarnaast niet te ver. Letterlijk. Koop bijvoorbeeld wat meer bij lokale handelaars. Zo geef je mee zuurstof aan de hele buurt en je eigen gemeenschap. Bovendien is het nog leuk ook, want de passie en knowhow van die winkelier of vakman krijg je er gratis bij. En ben je toch niet helemaal tevreden, zeg dat dan. Elke slimme ondernemer zal met plezier naar constructieve feedback luisteren als dat hem of haar helpt om de klantenervaring te verbeteren.

Wat meer ondernemingszin, ik wens het elk van ons van harte toe. Dat, en vrede op aarde aan alle mensen van goede wil. Uiteraard

Wat meer ondernemingszin, ik wens het elk van ons van harte toe. Dat, en vrede op aarde aan alle mensen van goede wil. Uiteraard.

Prettige feesten!

Lees ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet