Is palmolie dan toch niet zó slecht?

28 juni 2018
Van alle plantaardige oliën is palmolie misschien nog niet de slechtste, weet Erik Meijaard van de Internationale Unie voor Natuurbescherming. Toch hangt een negatief imago rond de olie. "Zeggen we nee tegen palmolie, dan zeggen we ook ja tegen andere plantaardige oliën. En die moeten ook geproduceerd worden."

Het viel je misschien al eens op tijdens het winkelen, sommige producten worden extra aangeprezen omdat ze geen palmolie zouden bevatten. De olie heeft nu eenmaal een slecht imago: tropische wouden moeten wijken voor enorme palmolieplantages wat de biodiversiteit bedreigt. Dus dat willen we niet op onze bord. 

Het slechte imago van palmolie is dus zeker terecht, zegt Erik Meijaard van de Internationale Unie voor Natuurbescherming, maar hij nuanceert ook. "Er is wereldwijd vraag naar plantaardige oliën en die moeten allemaal op een bepaalde manier geproduceerd worden. Consumenten realiseren zich niet dat als ze nee zeggen tegen palmolie, ze ja zeggen tegen andere plantaardige oliën zoals soja, mais, zonnebloem, koolzaad, ..."

Of kokosolie. "Naast 25 miljoen hectare palm, staat er ook ongeveer 14 miljoen hectare kokos geplant. Waarom heeft iedereen een hekel aan die palm en vinden we kokos geweldig?"

Om welke olie het ook gaat, de productie gaat steeds gepaard met ontbossing, benadrukt Meijaard. Er is dus geen 'goede' plantaardige olie. "Als we kijken naar de efficiëntie is palmolie het meest productieve gewas. Voor koolzaadolie heb je tien keer zoveel land nodig om dezelfde hoeveelheid olie te produceren." 

Dus moeten we toch maar meer palmolie gebruiken? Zover wil Meijaard niet gaan. "Het is complex. Ook al willen mensen dat niet horen. Ze willen een simpel antwoord, maar een simpel antwoord is meestal fout. We moeten vooral goed nadenken over hoe het in de toekomst beter moet."

Lees ook