Waarom kost het koppels vaak moeite om kinderen te krijgen?

13 maart 2019
Professor Christophe Blockeel geeft drie antwoorden: “De leeftijd, de leeftijd en de leeftijd van de vrouw”.

“De leeftijd van de vrouw is de meest belangrijke factor om spontaan en vlug zwanger te worden”

Ongeveer 1 op 7 koppels heeft te kampen met vruchtbaarheidsproblemen. Hoe komt dat? “De oorzaken liggen 1/3de bij de vrouw, 1/3de bij de man en 1/3de bij beide partners” zegt professor Christophe Blockeel (UZ Brussel) in zijn lezing voor de Universiteit Van Vlaanderen. “Maar de leeftijd van de vrouw is de meest belangrijke factor” benadrukt hij.

Enerzijds is er de eicelreserve. Elk meisje wordt geboren met ongeveer twee miljoen eicellen, en naarmate de leeftijd vordert gaat dat aantal stelselmatig naar beneden. Tegen de puberteit zijn het er nog maar 400.000. Tegen de leeftijd van 36 à 37 jaar is er een enorme klik naar beneden, om in de menopauze te eindigen zonder of met zeer weinig eicellen.

Anderzijds is er de eicelkwaliteit. Ook die neemt af met de leeftijd en daarom neemt het aantal miskramen dan toe. Zo heeft een vrouw van 39 à 42 jaar meer kansen op miskramen omwille van de genetische afwijkingen van de vrucht.

Uiteraard ziet Blockeel ook jongere koppels die op consultatie komen. Bij hen zal men dan enkele testen doen. Via een bloedafname kan de AMH-waarde (antimulleriaans hormoon) zo gemeten worden: hoe hoger die is, hoe hoger de eicelreserve. Ook via een vaginale echografie kan men het aantal eiblaasjes tellen om zo een indruk te krijgen van die eicelreserve. Bij de man wordt de spermakwaliteit getest: het aantal “zwemmertjes”, hoe beweeglijk ze zijn, en hun vorm.

Warme oproep voor eiceldonatie

Niet iedereen kan zwanger worden met eigen eicellen, zegt professor Blockeel ook in zijn college. Denk bijvoorbeeld aan oudere vrouwen, maar ook vrouwen die in een ‘premature menopauze’ zijn. Gelukkig zijn er eiceldonoren die voor hulp kunnen zorgen.

Daarom doet professor Blockeel een warme oproep aan alle jonge vrouwen die tijdens het college aanwezig waren om er toch even over na te denken. “Het is een lastige procedure, maar je kan er enorm veel plezier mee betekenen voor patiënten die niet spontaan zwanger kunnen raken.”

Eicellen invriezen

En wat als je op je 36ste nog geen partner hebt? Dan kan je overwegen om je eicellen te laten invriezen, om je vruchtbaarheid te bewaren. “Ondertussen gaat de patiënt misschien iets harder op zoek naar een partner, en kan ze de eicellen op een later moment gebruiken.” Het is ook een belangrijke techniek voor kankerpatiënten: “Vooraleer de zware chemotherapie begint, kan men de eicellen preserveren, en hopelijk later ontdooien.”

“De leeftijd, de leeftijd en de leeftijd”

Blockeel eindigt zijn college hoe hij begon. Waarom kost het koppels vaak moeite om kinderen te krijgen? “Er zijn drie antwoorden: de leeftijd, de leeftijd en de leeftijd van de vrouw” zegt hij.

Bekijk de lezing van Christophe Blockeel:

Lees ook: