"We kunnen ervan uitgaan dat katten hun naam als dusdanig herkennen"

17 juni 2019
© Mikhail Vasilyev (via Unsplash.com)
Kennen katten hun naam? Volgens een Japanse studie wel. Chris Dusauchoit legt uit waarom katten dan niet komen als je ze roept.

Aan een universiteit in Japan is een kwestie onderzocht die kattenliefhebbers al eeuwen bezighoudt: kent een kat haar naam? Een vraag die ook Chris Dusauchoit in 'Nieuwe Feiten' mocht beantwoorden. Zijn antwoord is genuanceerd: "Een kat kent de klanken waaruit haar naam is samengesteld."

Het onderzoek

Hoe heeft men dit onderzocht? "Bij de katten thuis- want in een labo zijn ze op hun ongemak - zijn ze een aantal geluidsfragmenten gaan afspelen. Ze lieten de bazen van die katten een aantal woorden inlezen" zegt Dusauchoit. "Katten en andere dieren reageren op de duur minder op prikkels dan in het begin. Als ze de eerste keer de stem van hun baas horen, reageren ze nogal uitdrukkelijk (je ziet dat aan hun staart en oortjes), de tweede keer iets minder, de derde en vierde keer ook minder enzoverder. De vijfde keer lieten ze de baas de naam van de kat gebruiken. En dit lokte dan toch weer een heftigere reactie uit." Betrapt, dus!

"We kunnen er dus van uitgaan dat katten hun naam als dusdanig herkennen" zegt Dusauchoit. Al is dat niet hetzelfde als een mens die zijn naam herkent. Om dit te duiden haalt Dusauchoit het voorbeeld van zijn eigen honden aan, want daar is het gelijkaardig: "De naam is eigenlijk een soort van 'Let op, nu komt een bevel'. Wanneer ik mijn hond Mona roep, komt ze, maar ze weet niet dat dat haar naam is. Ze is gewoon gewoon dat na haar naam een bevel volgt, bijvoorbeeld: Mona, zit!" 

"De ene kat is de andere niet"

Waarom komt een kat dan niet als we haar roepen? "Dat kan aan de baas liggen, of aan de kat" zegt Dusauchoit. "Maar je kan moeilijk algemene uitspraken doen over katten. De ene kat is de andere niet." Er zijn dus wel degelijk katten die komen als je hen roept.

Dusauchoit: "Overal wordt herhaald dat de domesticatie van de kat nog niet volbracht is. Maar de vraag die je kan dan kan stellen is: wie is daarvoor verantwoordelijk? Is dat de schuld van de kat? Of is dat de mens die de moeite niet doet om wat hij of zij allemaal doet voor een hond te herhalen bij een kat? Honden trainen we op allerhande bevelen, we belonen hen ook. Met katten doen we dat veel minder omdat we denken dat het de moeite niet loont."

Beluister het gesprek met Chris Dusauchoit in 'Nieuwe Feiten':

Lees meer over het onderzoek via nature.com

Lees ook:

Lijst van artikels