“Een fake-operatie”: Goedele Liekens reageert op mogelijk verbod maagdenvliesreconstructies in Nederland

19 februari 2020
© Yuris Alhumaydy (via Unsplash.com)
In Nederland hebben gynaecologen afgesproken om geen maagdenvliesreconstructies meer te doen. Twee ministers uit de Tweede Kamer willen zelfs werk maken van een verbod. Ook Goedele Liekens wil haar schouders eronder zetten, zegt ze in ‘Nieuwe Feiten’. Want het maagdenvlies is een mythe. “Het gaat om een fake-operatie.”

In sommige culturen hecht men er veel belang aan dat een meisje nog maagd is, wanneer ze trouwt. “Maar uiteraard zijn er een aantal meisjes die voor het huwelijk reeds seksueel contact gehad hebben. Ze komen dan naar ons toe met de vraag om hun maagdenvlies te herstellen” zegt Johan Van Wiemeersch, vice-voorzitter van VVOG, de vereniging voor gynaecologen. Bedoeling is dat het vervolgens zal bloeden tijdens de huwelijksnacht, wat “technisch mogelijk” is, aldus Van Wiemeersch.

Twee groepen

Bij de ingreep worden de randen van het maagdenvlies terug aan elkaar gehecht met draad. Al is niet elke Belgische gynaecoloog ervoor te vinden. “Er zijn eigenlijk twee groepen binnen onze beroepsgroep” zegt Van Wiemeersch. “De ene groep zegt: die meisjes moeten geholpen worden. Ze voeren de hersteloperatie uit om hulp te bieden aan jonge meisjes die anders in de problemen komen. De andere groep zegt: dit is fake geneeskunde, dit is bedrog, deze ingreep weigeren we te doen.”

Ethische maatregelen uitvaardigen zoals in Nederland, vindt de VVOG moeilijk. Liever laten ze de vrijheid van de dokter primeren.

“Al jaren aan het uitleggen dat er niet zoiets is als het maagdenvlies”

Goedele Liekens, seksuologe en federaal parlementslid voor Open VLD, heeft ergens wel begrip voor artsen die het doen. Zeker als je kijkt naar individuele gevallen, waar meisjes mogelijk uitgesloten worden. “Ik begrijp de aarzeling, maar ik ben er geen voorstander van” reageert ze in ‘Nieuwe Feiten’. Ze spreekt ook in haar hoedanigheid van goodwillambassadeur voor de Verenigde Naties: “We zijn wereldwijd al jaren aan het uitleggen dat er niet zoiets is als het maagdenvlies. De randen van het maagdenvlies: dat is eigenlijk het maagdenrandje. Er is geen enkele dokter in heel de wereld die kan kijken tussen je benen en die kan zeggen: jij bent nog maagd of jij bent geen maagd.”

“Het gaat om een fake-operatie” zegt Liekens dan ook. “Wat gynaecologen doen, is liefst zo kort mogelijk voor de huwelijksnacht een draadje naaien dat vanzelf zou verdwijnen, en waardoor je eigenlijk op een fake manier bloed gaat creëren.”

Het gaat om een fake-operatie

Het is trouwens niet zo dat een vrouw sowieso bloed verliest tijdens haar eerste seksuele contact. “Misschien bloed je bij de derde of de vierde keer, of misschien helemaal niet.” Kortom: bloeden heeft niks te maken met of je al dan niet maagd bent.

"Ik wil er gerust mijn schouders onder zetten in het parlement"

Liekens reageert erg vurig op dit alles. Betekent dit dat ze dit ook als politica wil aankaarten? “Ik wil er gerust mijn schouders onder zetten in het parlement, mits we natuurlijk verder gaan dan alleen dat. Ik weet vanuit mijn werk bij de UN dat dat alleen het doel niet bewerkstelligt. Je moet breder inzetten op een dialoog met de culturen.”

“Ik ga eens uitpluizen op welke manier we dat kunnen doen. Ik vrees dat je hier nog van gaat horen” besluit ze. “Er hangt sowieso een voorlichtingscampagne aan vast. Misschien moeten we het woord ‘maagdenvlies’ al vervangen door het woord ‘maagdenrandje’, en dan moeten we die cinema niet meer gaan meespelen.”

Beluister de gesprekken met Johan Van Wiemeersch en Goedele Liekens in 'Nieuwe Feiten':

Lees ook: