Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Culture club

Vincent Merjenberg: "Mijn moeder kreeg me maar niet aan het lezen. Tot ze Roald Dahl in huis haalde."

vr 8 okt. - 4:21

Vincent Merjenberg (37) woont in Amsterdam, is Neerlandicus en werkte lang voor een uitgeverij. Tot hij besliste om voluit voor het schrijven te gaan. ‘De grijzen’ is één van de meest bejubelde debuutromans van het jaar. In de podcast 'Groen Gebladerte' zet Tom De Cock de volgspot op deze literaire debutant. Hij kijkt ook mee in de boekenkast Vincent Merjenberg. Want je bent wat je leest. Geniet van het nieuwe seizoen van 'Groen Gebladerte', een podcastreeks met onmeetbaar veel leesinspiratie.
Vincent Merjenberg

Wie zijn de schrijvers van morgen? ‘Groen Gebladerte’ laat ons opnieuw kennismaken met acht auteurs die hun eerste stappen zetten in het literaire veld. Tom De Cock zoekt hen thuis op en duikt in hun boekenkast, op zoek naar de boeken die hun leven veranderden. Acht auteurs, acht levensverhalen, acht stijlen, acht smaken.

Ik heb vier jaar aan mijn debuut, De grijzen, gewerkt. En als ik één bladzijde durf lezen denk ik steevast: nou, ik had er nog wel een jaartje aan willen werken

In aflevering 5 van ‘Groen Gebladerte’ hoor je Vincent Merjenberg. Vijf jaar geleden stopte hij met werken bij een uitgeverij en gaf hij zichzelf één jaar de tijd om een kortverhaal te schrijven. “Dat was gelukt, ik vond het leuk en het werd goed ontvangen. Dan ben ik voluit voor het schrijven gegaan”, vertelt Merjenberg aan Tom De Cock. Met ‘De grijzen’ kwam hij op het lijstje van meest bejubelde debuutromans van 2021. 

‘De grijzen’ gaat over een grote ellendige stad waar al eeuwenlang vluchtelingen naartoe komen voor ze de oversteek maken naar de andere kant van de muur. Naar een land waar het beter is. In die stad worden sinds kort lichamen gevonden die rechtop in de grond staan en niemand weet van waar ze komen.

Verzonnen universum met een duistere geschiedenis

‘Ik weet niet wat het literaire woord voor fotogeniek is, maar daar ben ik naar op zoek. Ik houd van de tijd van vóór de smartphone. Een beetje noir ook. ‘De grijzen’ is bewust heel onbestemd, zowel in tijd als plaats en bijvoorbeeld ook cultuur.”

Werkelijk elke recensie is lovend, verwonderd bijna. Een sterke roman over kwaad, waarheid, anonimiteit, verdwijnen. Met als decor een zelfverzonnen universum, dat aan elkaar hangt van de duistere geschiedenissen en steden zonder naam. Een vormexperiment met een prikkelende diepgang.

"Ik kijk graag over het randje, over de grens, de dood in de ogen, in een boek. Daarom lees ik bijvoorbeeld ook over kwantumfysica, dat me normaalgezien niet boeit, maar ik wil er iets mee doen. Dat zoeken naar waarheid. In mijn volgend boek hoop ik daar stappen in te zetten."

De boekenkast van Vincent Merjenberg

Merjenberg heeft thuis een boekenkast met zo’n duizend boeken. Maar lezen was niet meteen zijn grote hobby: “Mijn moeder kreeg me maar niet aan het lezen. Tot ze Roald Dahl in huis haalde. Die smerigheid en dat geweld waren een schot in de roos. Vanaf dat moment was ik een lezer. En vandaag lees ik ‘m aan mijn zoontje van drie voor.”

"Toen ik 14 was heb ik Narziss en Goldmund van Herman Hesse gelezen en ik had echt het gevoel dat dit boek over mij ging", vertelt Merjenberg. "Ik had er wat aan. Het gaat over de strijd tussen verstand en gevoel. En het is heel symbolisch en over the top.”

Deze boeken vond Tom De Cock in de boekenkast van Vincent Merjenberg. Laat je inspireren.

 • De fantastische meneer Vos – Roald Dahl
 • De Griezels - Roald Dahl
 • Narziss en Goldmund - Herman Hesse
 • Het blinde licht - Benjamin Labatut
 • Helgoland - Carlo Rovelli
 • Naar de overkant van de nacht - Jan van Mersbergen
 • Vader - Karl Ove Knausgård
 • De zondvloed - Jeroen Brouwers
 • Het Bureau - J. J. Voskuil
 • De welwillenden - Jonathan Littell
 • Ordinary Men: Reserve Police Battalion 101 and the Final Solution in Poland - Christopher Browning
 • 2666 - Roberto Bolaño
 • Verhalen van liefde, waanzin en dood - Horacio Quiroga


Luister naar de podcast:

Telkens op vrijdag wordt een nieuwe aflevering klaargezet, op LangZullenWeLezen, op radio1.be, via de Radio 1-app en op je favoriete podcastplatform. Acht weken lang. Met ook elke vrijdag een bijbehorend portret in ‘Culture Club’ op Radio 1 tussen 18 en 20u.

Wie deelneemt aan de ‘Groen Gebladerte’-wedstrijd op LangZullenWeLezen, maakt wekelijks kans op het debuut van de voorgestelde auteur.

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet