Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

boekenfeest

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

Nieuwe Feiten

Kook je groenten niet in gezouten water!

do 31 jan. - 0:53

Bloemkool is de hipste groente van dit moment. En daar is chef-kok Seppe Nobels heel blij mee. Hij is minder te spreken over de manier waarop we bloemkolen en andere groenten bereiden.
"Het zit nu in onze cultuur dat we alles in gezouten water flikkeren, maar dat werkt niet" zegt chef-kok Seppe Nobels in 'Nieuwe Feiten'

Wie kookblogs en Instagram in de gaten houdt,  weet het al: bloemkool is in de mode. “Ik ben hier heel blij mee” zegt Seppe Nobels, chef van Graanmarkt 13 in Antwerpen. “Ik streef namelijk naar seizoensgebonden groenten. De bloemkool is ook iets typisch van bij ons: het is al jaar en dag in onze keuken te vinden.”

Nochtans associëren we bloemkool toch ook met een rare smaak en geur. “Ze hebben inderdaad een muffe, rare geur” reageert Nobels in ‘Nieuwe Feiten’. “Zeker als je ze gaat bewerken. Dan komt er inderdaad een minder aangenaam luchtje vrij, wat alle koolsoorten hebben, van witte kool, tot rode kool en bloemkool. Heel vaak worden groenten in Vlaanderen, sorry dat ik het zeg, ook echt fout bereid. Dan denk ik aan groenten koken in gezouten water. Al je smaak en je goede eigenschappen van de bloemkool verdwijnen in het water, en het water kruipt in de bloemkool. Misschien moeten we dit wat bijschaven.”

Het gaat dus niet alleen om bloemkolen, zegt Nobels. “Veel groenten worden fout bereid. Het zit nu eenmaal in onze cultuur dat we alles in gezouten water flikkeren, maar dat werkt niet.  Je kan groenten veel beter rauw eten, dat is lekker knapperig. En als je het echt ‘Belgisch Belgisch’ wilt houden kan je de bloemkool ook pekelen of fermenteren, op de BBQ grillen of in een zoutkorst garen.”

“Er zijn zoveel technieken die prachtig zijn bij vis en vlees, maar als we groenten bereiden wordt het saai en boring” zegt Nobels. Daarom pleit hij ervoor om die technieken ook op groenten toe te passen. Waarom niet gewoon een rauwe bloemkool bakken in een pan, met wat olie of hoeveboter? “Het is veel intenser van smaak en veel lekkerder”.

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet