Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

Nieuwe Feiten

Singles zijn gelukkiger dan getrouwde mensen (zegt Amerikaans onderzoek)

di 5 nov. - 11:44

Uit nieuw Amerikaans onderzoek blijkt dat singles gelukkiger zijn dan getrouwde mensen. Relatiedeskundige Rika Ponnet is niet echt verbaasd door dit resultaat. "Het is niet omdat je geen liefdespartner hebt dat je niet goed omringd kan zijn."
© John Michael Lindsey

Onderzoekers van de Southern Methodist University in Dallas & Michigan State University ondervroegen 328 mensen over hun positieve en negatieve gevoelens van de afgelopen weken. Ze legden hen ook uitspraken over ‘het leven’ voor.  En wat blijkt? Alleenstaanden voelen zich op emotioneel vlak beter en ervaren hun leven als zinvoller dan mensen in een liefdesrelatie - met uitzondering dan van mensen met een zeer bevredigende relatie.

Een single per definitie ongelukkig? “Dat is niet zo”

Relatiedeskundige Rika Ponnet is niet echt verbaasd door dit onderzoek. “Het spoort met onderzoek dat hier in Vlaanderen gevoerd werd” zegt ze in ‘Nieuwe Feiten’. “Of we single zijn of  in een relatie zitten die kwakkelt, maakt geen wezenlijk verschil uit. En dat is op zich wel nieuws. Want ik denk dat veel mensen - ook al kunnen we spreken over een emancipatie van de single de laatste decennia – er toch nog altijd vanuit gaan dat iemand die alleen is per definitie ongelukkig is en zich niet goed voelt.”  Dat is niet zo, benadrukt ze. “De kwaliteit van de relatie is zeer bepalend voor de levenskwaliteit.”

Hoe weet je of een goede relatie hebt?

Maar hoe weet je nu of je een goede relatie hebt of niet?  Dat kan je bijvoorbeeld aftoetsen aan je gevoelens wanneer je partner aan- of afwezig is. Ook in het onderzoek ging men dat na:  Heb je het liefste of je partner thuis bij jou is? Of vind je het best OK of zelfs geweldig dat je partner vaak de deur uitgaat of er zelfs helemaal niet is? 

Het blijkt dat in de ‘matige’ relaties en in de ‘slechte’ relaties de ander als een stressfactor ervaren wordt, die men liever niet in huis wil, zegt Ponnet. Maar daar waar de relatie heel goed is, wil men zo vaak als mogelijk bij de andere zijn. Niet zozeer om positieve dingen te delen – al is dat een deel van het verhaal – maar, nog veel belangrijker, ook omdat de ander een stressregulator is. De ander is degene waaraan we ons verhaal bij kwijt kunnen als de baas heeft gezaagd, of als er een vervelende klant op het werk was. Die persoon vangt ons op een zinvolle manier op, en troost ons, waardoor we ons nadien rustiger en beter voelen.

Als je je niet goed voelt, en je ervaart de andere als een extra stressfactor is er dus een probleem. “Dan zie je dat mensen dat gaan vermijden, en liever wat langer op het werk blijven bij de collega’s waar het wat fijner is, of liever hobby’s gaan doen. Alles om thuis weg te zijn.”

Bij jezelf thuiskomen

Natuurlijk is er geen probleem als je graag eens van huis weggaat. Ponnet spreekt van een evenwichtsoefening. Er heerst dan wel een modelbeeld van de symbiotische liefde en de altijd aanwezige andere, maar tijd hebben voor jezelf en bij jezelf kunnen thuiskomen vindt ze ook erg belangrijk.  “Geef elkaar wat ruimte en laad jezelf ook eens op, op een ander. Want als je partner dat allemaal moet invullen is dat ook weer heel veel.  Ook vrienden kunnen je helpen om om te gaan met moeilijke dingen in het leven.”

“Singles hebben ook relaties”

Wat we ook vaak te eng definiëren is het gegeven ‘single’, besluit Ponnet. We vergeten dat singles ook andere relaties hebben. Het is niet omdat je geen liefdespartner hebt dat je niet goed omringd kan zijn. Vaak onderhouden singles hun vriendschappen beter en ook daar haal je heel veel energie uit.

Beluister het integrale gesprek met Rika Ponnet:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet