Topdokter Liesbeth Lewi: “Het eerste kindje dat je verliest, dat blijft je altijd bij”

3 juli 2018
Van overal in Europa komen vrouwen naar het UZ Leuven om door gynaecoloog Liesbeth Lewi geholpen te worden. Dagelijks wordt ze ook geconfronteerd met de vreugde en het verdriet van een nieuw leven. Maar daar heeft ze mee leren omgaan, vertelt ze in 'De Ochtend'.

Als je de reeks ‘Topdokters’ op VIER hebt gezien, dan ken je haar al. Gynaecologe Liesbeth Lewi begeleidt vrouwen die zwanger zijn van een meerling. Haar team is het enige in Vlaanderen dat als het nodig is een ingreep doet IN de baarmoeder VOOR de baby's geboren zijn.

Dat opereren in de baarmoeder oogt heel spectaculair, maar het is maar een kleine fractie van haar werk. Het meeste werk is vooral de opvolging van de patiënten. Vooral de identieke tweelingen op één moederkoek, omdat ze vaak meer complicaties hebben. De baby’s zijn immers met elkaar verbonden via bloedvatverbindingen.

"Ik ben er zo een beetje ingerold"

Lewi is dus gespecialiseerd in meerlingenzwangerschappen. “Ik ben er zo een beetje ingerold” vertelt ze. “Ik wou heel graag onderzoek doen na mijn opleiding als gynaecologe. Mijn initieel onderwerp was eigenlijk het bestuderen van een hartmonitor die zou ingeplant kunnen worden bij ongeboren baby’s. Dat was vooral veel experimenteel onderzoek en dat lag me niet zo goed. Maar het was tegelijkertijd een opportuniteit om in een Europees samenwerkingsverband klinisch onderzoek te doen bij identieke tweelingen. Ik ben daar in gesprongen, en in gebleven."

"Je leert omgaan met het verlies"

In ‘Topdokters’ zagen we dat vrouwen van overal in Europa naar haar toekomen als ze een problematische zwangerschap hebben. Dat wil zeggen dat ze de moeilijkste gevallen behandelt. “Daar zijn we ook voor”, zegt Lewi. “Maar het maakt het soms wel lastig, als de dingen niet lopen zoals ze zouden moeten lopen. Zeker bij ouders die al een lang fertiliteitstraject hebben afgelegd.”

Weegt dat ook privé op haar? “Het is belangrijk dat je als arts zelf de pedalen niet verliest”, zegt ze. “Het eerste kindje dat je verliest, dat blijft je altijd bij. Maar je leert omgaan met het verlies, en het verdriet van de patiënten. Je leert hoe je de patiënten het beste ondersteunt. In zulke situaties ben je de enige rots in de branding. Als je je verliest in emoties, hebben de patiënten geen rots meer.”

Bekijk hieronder het interview met Liesbeth Lewi in 'De Ochtend':

Lees ook: